Cum a manipulat opinia publica Acasa tv in cazul Dana Atudorei (Craescu)

Postul TV Acasă are timp de trei ani interdicţie la evenimentele MISA


În urma emisiunii „Poveştiri Adevărate” difuzate de postul Acasă în data de 3 iulie, al cărei subiect a fost povestea unei tinere femei căsătorite, Dana Atudorei, o cursantă MISA, conducerea şcolii româneşti de yoga MISA a hotărât, în urma plângerii formulate de Dana Atudorei, că pe o perioadă de trei ani postul Acasă va avea interdicţie la evenimentele MISA. Din cauza modului tendenţios şi viclean în care a fost realizată această emsiune, nu se vor mai accepta invitaţii la emisiuni ale acestui post de televiziune şi de asemenea reporterii Acasă nu vor fi acreditaţi la nici una dintre manifestările MISA, cum ar fi conferinţe, tabere sau spirale timp de trei ani.

Povestea Danei Atudorei, care a fost internată cu forţa de către părinţii ei în două spitale de psihiatrie pentru „a-i şterge yoga din cap”, s-a încercat a fi distorsionată pentru a discredita şcoala românească de yoga MISA. Moderatorii emisiunii au sugerat în mod tendenţios că fata a ajuns la psihiatrie din cauză că practica yoga. De fapt, Dana Atudorei este una dintre victimele campaniilor de presă denigratoare la adresa cursurilor de yoga MISA şi a profesorului de yoga Gregorian Bivolaru.

Biroul de Presă MISA
25 iulie 2006

Cititi si:
Dana Crăescu, doar una din victimele războiului mediatic anti-MISA declanşat cu sprijinul procurorilor
Campania Mass Media impotriva MISA si a lui Gregorian Bivolaru

Dana Crăescu, doar una din victimele războiului mediatic anti-MISA declanşat cu sprijinul procurorilor

Inregistrarea emisiunii Ochiul magic (TVR 1) din 31.05.2006 - filmul documentar "Leponex pentru yoga" care prezinta cazul Danei Craescu, o situatie emblematica pentru discriminarea si abuzurile carora trebuie sa le faca fata yoghinii de la cursurile MISA datorita campaniei violente si pline de minciuni din mass media, realizata pe parcursulul a mai mult de 16 ani:


La abuzurile comise de procurori în timpul percheziţiilor din martie 2004 şi apoi în timpul anchetelor se adaugă furnizarea de materiale presei şi televiziunilor. Imaginile filmate în timpul percheziţiilor care îi prezentau pe yoghini în ipostaze umilitoare, pozele şi însemnările personale, informaţiile din anchetele nefinalizate au făcut ”deliciul” mass mediei avidă de scandal şi senzaţional. Nu şi-a pus nimeni problema credibilităţii sursei din care proveneau aceste informaţii pentru că sursa erau chiar procurorii. Astfel, aceştia au participat din plin la instigarea opiniei publice împotriva lui Gregorian Bivolaru şi a miilor de yoghini, aspect pe care l-a condamnat de altfel şi Justiţia suedeză.

Într-un sondaj de opinie realizat în rândul practicanţilor Yoga aproape 50% declară că au avut de suferit din cauza imaginii create de mass-media. Cei mai mulţi s-au referit la discriminări cum ar fi refuzul poliţiei de a le oferi protecţie pe motiv că sunt yoghini sau concedierea lor din acelaşi motiv, supunerea la oprobiul public, remarci răutăcioase sau ameninţări, respingerea lor de către cunoştinţe, prieteni sau chiar de către familie.

Unul dintre cazurile cele mai cutremurătoare este cel al Danei Crăescu, o tânără de 21 de ani. Din cauza minciunilor vehiculate de presă despre MISA, părinţii Danei au sechestrat-o şi au internat-o cu forţa la psihiatrie, doar pentru a o “vindeca” de yoga. Ei cine îi va face dreptate, tot forurile internaţionale ca şi în cazul lui Gregorian Bivolaru? Căci Ilie Botoş, cel care ar putea să îi cerceteze şi să îi tragă la răspundere pe procurorii răspunzători, le tolerează şi le încurajează acestora comportamentul în continuare. Mai mult, el nici nu consideră că procurorii care îi sunt subordanţi ar avea vreo responsabilitate în acest sens. Iată ce declara el într-un interviu acordat pe 10 ianuarie 2006 postului de radio BBC:

« Realizator: De ce a avut aceasta amploare care, iată, a creat şi o lipsă de credibilitate dincol, în Suedia? …Dle Ilie Botos, este o evidenţă: Mădălina Dumitru, minoră pe atunci, în România era martorul acuzării şi părea aflată sub presiunea procurorilor; dincolo, de bunăvoie, a devenit martorul lui Gregorian Bivolaru. A depus cu totul altă mărturie. Avem o problemă, să ştiţi. […] Erau inclusiv 20 şi ceva de ofiţeri SRI - sigur, nu erau sub controlul dumneavoastră - implicaţi. Şi televiziunile, parcă au fost invitate să filmeze, la vremea respectivă.
Ilie Botos: Deci, eu am fost întotdeauna împotriva acestui tip de mediatizare. Există o chestiune foarte clară legată de prezumţia de nevinovăţie, care, din păcate, la noi, în ce priveşte popularizarea excesivă, încă din faza investigaţiilor iniţiale vizavi de anumite persoane, vizavi de anumite chestiuni: sunt de natură a produce prejudicii de imagine serioase, însă nu trebuie neapărat arătat cu degetul către Ministerul Public»


Toate bune şi frumoase, numai că în calitate de şef al Parchetului Ilie Botoş ar fi trebuit să-i stopeze pe subordonaţii lui şi să îi sancţioneze pe cei care au procedat greşit. Îl obliga legea şi după cum afirmă chiar el, propriile lui convingeri. Nu a făcut-o.

Consecinţa este că acum, în urma semnalului de alarmă dat de Suedia, instituţiile internaţionale cer o justificare. Atât Parchetul General cât şi CSM-ul se străduiesc acum să mascheze adevărata problemă, eschivându-se în faţa întrebărilor incomode, pe motiv că nu pot da detalii despre anchete în curs pentru că ar influenţa actul de justiţie. În acelaşi timp fac tot posibilul pentru a muşamaliza anchetarea modului în care s-au desfăşurat percheziţiile din martie 2004 şi anchetele. Se încearcă chiar realizarea doar de ochii lumii a anchetelor solicitate, cu scopul de a-i detecta de fapt pe cei care nu au fost capabili să fabrice dosare suficient de credibile şi l-au scăpat printre degete pe Gregorian Bivolaru. Celor care încearcă acest lucru le readucem aminte că protestele MISA vor continua până când se vor declanşa ample verificări ale faptelor reclamate şi se va înceta căutarea de pretexte pentru a fabrica noi dosare împotriva yoghinilor.